Terug naar het overzicht

Jonge componistenwedstrijd “Het Aquarium”

zondag 7 maart 2021

Het Huygens Festival 2021 organiseert een wedstrijd voor jonge componisten tot en met 20 jaar. We nodigen je uit om een eigen compositie of arrangement in te zenden. De winnende inzending zal tijdens het Huygens Festival op zondag 12 september worden uitgevoerd door het Constantijn Sinfonietta onder leiding van Ali Groen.

In 2021 is het 100 jaar geleden dat Camille Saint Saëns is overleden en is het officieel ‘Saint Saëns Jaar’. De jonge componistenwedstrijd heeft dan ook één van de werken van deze componist als uitgangspunt en wel ‘Het Aquarium’ uit het ‘Carnaval der Dieren.

Stuur je inzending voor 1 augustus 2021 naar secretaris@huygensfestival.nl.

In 2021 is het 100 jaar geleden dat Camille Saint Saëns is overleden, 2021 is dan ook uitgeroepen tot Saint Saëns jaar. Het Huygens Festival heeft ter ere van hem een creatiewedstrijd georganiseerd waar ‘Het Aquarium’ (uit; Het Carnaval der Dieren) centraal staat. Speciaal hiervoor maakte pianiste en organiste Nadia Askarova de volgende video:

Opname Nadia Askarova

Voor de compositiewedstrijd voor componisten tot en met 20 jaar nemen we ook ‘Het Aquarium’ als uitgangspunt maar dan op een heel andere wijze.

Een aquarium is een glazen met water gevulde bak met daarin planten en vissen waar in het klein de onderwaterwereld wordt nagebootst. In ‘Het Aquarium’ is dat vanzelfsprekend de onderwaterwereld van Camille Saint Saëns in 1886 ….

Waar wij naar op zoek zijn is de onderwaterwereld anno 2021. Met plastic afval en rondslingerende mondkapjes? Of denk je dat het weer net zo magisch mooi wordt als in de tijd van Camille Saint Saëns, mede dankzij de inzet van de Plastic Soup Foundation?

Het wedstrijdreglement is eenvoudig:

  • De maximale duur van het stuk is 2 tot 3 minuten.
  • Alle muziekstijlen mogen geïntegreerd worden, waarbij ook een mengeling van stijlen is toegestaan.Het
  • arrangement mag zowel voor het hele orkest* als voor een ensemble, bestaande uit willekeurige instrumenten uit een orkest, geschikt zijn.
  • Originaliteit weegt zwaar.

*bezetting: 12 violen, 4 altviolen, 3 cello's, 2 contrabassen, 2 dwarsfluiten, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten, pauken

Stuur je inzending vóór 1 augustus 2021 naar secretaris@huygensfestival.nl.

De winnende inzending wordt tijdens het Huygens Festival op zondag 12 september uitgevoerd door (een deel van) het Constantijn Sinfonietta onder leiding van Ali Groen in de Oude Kerk in Voorburg.