Het Constantijn Sinfonietta is het gelegenheidsorkest van het Huygens Festival. Het Huygens Festival wordt geopend met Beethovens ‘Ode an die Freude’ (Europese Hymne), omdat naast muziek ook de onderlinge band in Europa een podium krijgt. In het 250e jaar van Beethoven is dit extra toepasselijk.

Normaliter treden deze jeugdensembles uit Debrecen (Hongarije), Pezinok (Slowakije), Hranice (Tsjechië) en Konstancin-Jeziorna (Polen) en uit de regio Den Haag-Rotterdam (Nederland) op bij de opening van het festival. De vier bezoekende landen vormen samen de Visegrád groep, vergelijkbaar met het samenwerkingsverband van België, Luxemburg en Nederland in de Benelux. Elk ensemble wordt aangekondigd door de eigen (vervangend) ambassadeur.

Tijdens het festival vormen deze ensembles samen met enige aanvulling het gelegenheidsorkest, “Constantijn Sinfonietta”, Het orkest staat onder leiding van dirigente Ali Groen. Zij verzorgen het laatste concert van het festival op de zondagmiddag en brengen dan het resultaat van ruim twee dagen intensief repeteren ten gehore. Elk jaar nodigt dirigente Ali Groen een jonge solist uit, dit jaar is dat marimba speler Steije Maurer.

Helaas heeft de organisatie, door de uitbraak van het Covid- virus moeten besluiten, dit programma onderdeel in een iets andere vorm door te laten gaan. De buitenlandse ensembles zullen op de vrijdagmiddag worden vertegenwoordigd door jonge musici van Poolse, Tsjechische, Slowaakse en Hongaarse komaf die in Nederland wonen. De ensembles uit de Visegrád landen zullen door middel van het tonen van video’s betrokken worden. Het Constantijn Sinfonietta zal dit jaar worden samengesteld uit jonge Nederlandse musici.

Het Constantijn Sinfonietta komt met een zeer gevarieerd programma van Beethoven tot en met de filmmuziek van Forrest Gump. Nieuw dit jaar is de arrangeerwedstrijd voor jonge componisten (jonger dan 20 jaar) die ook is uitgezet bij de buitenlandse muziek partners. Gevraagd is een bewerking te maken van Beethovens ‘Ode an die Freude’. Met de uitvoering van de winnende inzending door het Constantijn Sinfonietta wordt het festival afgesloten.

Het programma:

  • Beethoven: Ouverture Die Geschöpfe des Prometheus
  • Vivaldi concert voor 4 violen, deel 1
  • Schubert - Trio voor viool, altviool en cello
  • Koppel - Marimbaconcertino, deel 3
  • Prchal en Grieg - Hall of the Mountain King
  • Gordon Jacob - Old Wine in New Bottles
  • Debussy - Children’s corner
  • Beethoven - Ode an die Freude