Concert Alkyona & Friends

Wegens de verscherpte quarantainemaatregelen in de UK is het voor twee van de vier kwartetleden van het Alkyona Quartet onmogelijk om voor de concerttournee naar Nederland te komen. Als oplossing hebben de celliste (Jobine Siekman) en de violiste (Emma Purslow) een alternatief programma samengesteld waarbij ze een samenwerking aangaan met duo Viool&Bajan (Coraline Groen en Robbrecht Van Cauwenberghe).

Robbrecht Van Cauwenberghe (bajan) en Coraline Groen (viool) vormen door de combinatie van hun instrumenten en de energievolle en natuurlijke manier waarop zij samenspelen een uniek duo. In 2014 ontmoetten zij elkaar tijdens hun bachelorstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en inmiddels hebben zij concerten gegeven in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk; onder andere in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Nieuwe Kerk in Den Haag en de Hertz in Tivoli Vredenburg.

Emma en Jobine zijn beiden veelgevraagde musici in Engeland en Nederland en hebben een passie voor kamermuziek. Zes jaar geleden al, tijdens hun studie aan de Royal College of Music in Londen, begonnen zij samen te spelen en sindsdien hebben zij flink naam gemaakt. Met hun strijkkwartet, het Alkyona Quartet, hebben ze onlangs hun eerste CD uitgebracht met het strijkkwartet ‘Intimate Letters’ van Janacek die al online te beluisteren is.

In het programma ‘Reunited by Music’ vieren ze zowel dat zij herenigd zijn met elkaar – ze waren door Covid‐19 maandenlang in verschillende landen –, als dat ze herenigd zijn met hun publiek. Bovendien brengen zij werken van zeer verschillende componisten bij elkaar in een concert dat alle kanten van deze bijzondere combinatie van instrumenten belicht. Van baroksonate tot tango en van het muzikale verhaal ‘Ferdinand en de Stier’ tot de Tsjechische volksmelodieën van Dvorak in zijn 5 Bagatelles. Er is voor ieder wat wils in deze muzikale viering!

Programma:

  1. P. Teleman - Sonate in Nr. 2 in D groot, TWV 41:D1
  2. Ridout - 'Ferdinand the Bull'
  3. Sollima – Uit ‘Suite Case’ voor twee violen ‘Wood’
  4. Piazzolla - Le Grand Tango voor cello en bajan
  5. Dvorak - 5 Bagatelles, op. 47 voor twee violen, cello en bajan

Biografieën:

British violinist Emma Purslow was born in the Peak District, England, and is now based in London following her studies as a scholar at the Royal College of Music. She enjoys a freelance career performing regularly with orchestras including the London Philharmonic Orchestra, London Contemporary Orchestra and City of Birmingham Symphony Orchestra, and is also a passionate chamber musician who has performed extensively throughout the UK and abroad. Recent appearances include festivals such as the Stift International Music Festival in Holland, Roman River Festival, Lake District International Summer Festival and the Hvinde Sande Festival in Denmark, as well as appearances at St John Smith Square, St Martin in the Fields and the Royal Albert Hall. Her ensemble the Alkyona Quartet are Making Music Artists 2020-2021, Tunnel Trust Artists 2020-2021, and have recently released their first album in collaboration with Cegin Productions.

Coraline Groen, winnares van de Oskar Back Prijs en publieksprijs van het Nederlands Vioolconcours 2020, wordt beschouwd als een van de topviolisten van haar generatie. ,”Zeer stijlbewuste speler, gevoel voor de lange lijn, lef om de meest ingetogen klanken te produceren, eigenzinnige cadensen, spannend en edel spel” waren enkele woorden van de jury. Sinds 2020 is zij actief als tweede violiste in het Koninklijk Concertgebouworkest. Coraline begon met vioolspelen toen ze drie jaar oud was. In 2019 behaalde zij haar masterdiploma bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een tien met onderscheiding voor, ”haar veelzijdigheid, creativiteit, en haar muzikale en inspirerende persoonlijkheid”. Als veelgeprezen kamermusicus is Coraline grondlegger van het Volkmanntrio en het experimentele pianokwintet de Formule. Met zowel bajanspeler Robbrecht Van Cauwenberghe als pianist Rik Kuppen vormt zij een duo.

Robbrecht Van Cauwenberghe (1995) wordt door zijn uniek instrument en virtuositeit regelmatig gevraagd voor producties en recitals in binnen- en buitenland. Zo speelde hij in seizoen ’19-’20 in de gelauwerde voorstelling “Zwijnenstal” van de Nederlandse Reisopera in coproductie met Theater Sonnevanck en was hij eerder te horen in voorstellingen van Théatre d’Art en operagroep The Fat Lady (Haarlem). Daarnaast is Robbrecht regelmatig te horen in verschillende radio- en tv-programma’s: zo werd hij onder andere gevraagd voor een residentie in het programma “Opium” op NPO Radio 4 en werd hij uitgenodigd als “Jonge Held” in het programma Podium Witteman (NPO 2). Hij studeerde bajan aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag - waar hij gesteund werd door een excellentiebeurs -, de Kunstuniversität Graz en muziekwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij in 2018 zijn bachelor-studie afsloot met de graad “Magna cum Laude”. Robbrecht speelt op een Jupiter-bajan (Russische variant van de knopaccordeon) die speciaal voor hem in Moskou gebouwd werd.

Jobine Siekman is als getalenteerde celliste een veelgevraagd solist en kamermusicus in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ze won zowel solistische prijzen (Nationaal Cello Concours van de Cellobiennale Amsterdam 2016 en Anna Shuttleworth RCM Bach prijs) als in diverse ensembles zoals het Alkyona Quartet en het Chloé Trio. Voor het jaar 2019-2020 is zij aangesteld als de Mills Williams Junior Fellow aan de Royal College of Music in Londen. Zij behaalde daar eerder een Bachelors of Music diploma met docent Melissa Phelps en rondde afgelopen juli haar Master of Performance studie af bij Richard Lester. Ze gaf concerten in o.a. Wigmore Hall, Royal Albert Hall en het Concertgebouw Amsterdam als soliste en in diverse kamermuziekensembles zoals het Volkmann Trio. In oktober maakte ze haar debuut als solist met het Simon Bolivar Orkest in het celloconcert van Schumann. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Hendrik Muller Fonds sponsoren Jobine en haar instrument, een cello van Lefèbvre, heeft ze in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.