Cantiamo bestaat sinds 1990. Het is een vereniging van enthousiaste mannen en vrouwen met een gezamenlijke passie voor a-capellamuziek: vocale muziek zonder begeleiding. De sopranen, alten, tenoren en bassen zorgen zelf voor een muzikaal samenspel van klanken.

In de jaren dat het koor bestaat, heeft het een uitgebreid en gevarieerd repertoire opgebouwd, dat zich kenmerkt door een grote variatie aan muziekstijlen. Stijlen die uiteenlopen van Renaissancemuziek tot eigentijdse popsongs. Zowel negro-spirituals, volksmuziek, kerkmuziek als liederen van Mozart komen hier naast elkaar voor.

De dirigent van Cantiamo is Jeroen Bosman. Jeroen Bosman is in 1959 in Zandvoort geboren. Zijn muzikale loopbaan begon aan het conservatorium te Arnhem, waar hij koordirectie studeerde bij Joop Schets en orgel bij Bert Matter. Hij begon met dirigeren bij een jongerenkoor in Apeldoorn. Na zijn verhuizing naar het Westen vervolgde hij zijn studie koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jan Boogaarts en Lucas Vis. In Rotterdam rondde hij deze studie af bij Barend Schuurman met een examen in de St.Laurenskerk. In datzelfde jaar werd hij dirigent van "Die Gouwe Sanghers" te Boskoop en het Haaglands Politie Mannenkoor "Entre nous". Enkele jaren later kwam de vraag of hij de muzikale leiding op zich wilde nemen van een aantal enthousiaste zangers uit Voorburg en omstreken en dat resulteerde in de oprichting van het "Martini Ensemble". Jeroen is ook dirigent van het Leidschendams a-capellakoor "Cantiamo" en is cursusleider geweest bij de koorcursus "Van Bach tot Beatles" aan het Trias in Rijswijk. Daarnaast is hij verbonden als muzikaal ondersteuner en euritmie-begeleider aan de Vrije School te Delft, waar hij ook het ouderkoor leidt, dat door het jaar heen diverse optredens in en buiten de school verzorgt.

 

Repertoire

De Slijper (ook bekend als komt vrienden in het ronde)
Dit oud Hollandse lied beschrijft hoe de verschillende ambachtslieden (slijper, maalder, kleerfrik, smid) aan de kost komen.

Pastime with good company (King Henry VIII, rond 1510)
Dit feestlied wordt toegeschreven aan de koning zelf: “Goed gezelschap en vertier geeft mij levenslang plezier!”

If Music be the food of love (Henry Purcell, rond 1680)
De Engelse Componist Purcell zette een gedicht van Henry Heveningham op muziek: “Als muziek het voedsel voor de liefde zou zijn, zing dan door tot ik vervuld ben met vreugde!”

Pavane (Toinot Arbeau, 1589)
Van oorsprong een dans, maar nu uitgevoerd als lied uit de franse renaissance over de liefde.

Il bianco e dolce cigno (Jacob Arcadelt, ca. 1550)
Deze Venetiaanse madrigaal bezingt de schoonheid van de zachte witte zwaan, zelfs als zij sterft….

Le rossignol (André Grétry, rond 1800)
Dit Franse lied doet iets soortgelijks met de nachtgaal: “O nachtegaal, jij waakt met je stem diep in het bos de hele nacht door…”

Je ne l’ose dire (Pierre Certon rond 1550)
Dit Franse volkslied wordt gezongen als een gerucht: ik durf het niet te zeggen… maar ik ga het toch vertellen… over een vrouw die het niet zo nauw neemt met de huwelijkse trouw en daarmee haar man tot wanhoop drijft.

Ain boer wol noar zien noaber tou (traditioneel)
Dit oud Hollandse volkslied (in Gronings dialect) klinkt als een klompendans. Het handelt over een  boer  die bij zijn buurman (noaber) klaagt over zijn vrouw die niet doet wat hij wil (spinn’n en naai’n) maar hem in plaats daarvan met een stok slaat. De buurman kan hem echter geen raad geven want diens vrouw gedraagt zich net zo (mien wief dey dut krek ziezo)