Ester Naomi Perquin en ensemble. Gevangenschap; muziek en poëzie rond Anna Achmatova

Uitvoerenden:
Ester Naomi Perquin – voordracht
Nick Scholten – harp
Yvonne Vleeshouwers – sopraan
Edwin Bleichrodt - cello

In dit optreden staan muziek en poëzie centraal. Anna Achmatova was een van de toonaangevende Russische dichters van de twintigste eeuw. Ester Naomi Perquin is een van de vooraanstaande hedendaagse dichters van Nederland. Vandaag zal deze voormalig Dichter des Vaderlands een selectie van werken van Achmatova voordragen, in combinatie met de voordracht van eigen werk. Centraal staat het thema gevangenschap, niet alleen in fysieke zin, maar ook in de zin van beklemming. Het is een onderwerp dat veel terugkeert in het monumentale werk van Achmatova, wier leven en werk werden gekleurd door de verschrikkingen tijdens het Sovjetregime. In de dichtbundel Celinspecties van Ester Naomi Perquin staan gedetineerden centraal, waarbij zij put uit haar ervaringen als cipier.

Een speciaal voor het Huygensfestival samengesteld muzikaal ensemble zal werken ten gehore brengen waarbij muziek en poëzie elkaar versterken. Yvonne Vleeshouwers en Edwin Bleichrodt zullen de unieke en indringende Akhmatova songs van John Tavener voor sopraan en cello ten gehore brengen, naar gedichten van Anna Achmatova. Naast werk voor soloharp zal Nick Scholten samen met Edwin Bleichrodt het dromerige Après un rêve van Gabriel Fauré uitvoeren. In het thema ‘gevangenschap’ past ten slotte ‘La captive’ van Hector Berlioz, dat door het trio zal worden uitgevoerd.

Ester Naomi Perquin was van 2017 tot 2019 Dichter des Vaderlands. In 2019 schreef zij het Boekenweekgedicht Moeder. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander. Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In januari 2017 verschijnt haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig. In 2018 werd de Herman de Coninckprijs aan haar toegekend. Perquin schrijft naast gedichten ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses en
was jarenlang columnist voor De Groene Amsterdammer. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland.

Nick Scholten (harp) is één van de vooraanstaande concertharpisten van Nederland. Hij is vaste harpist bij een aantal nieuwe orkesten waaronder het Noordpool Orkest en de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Hij wordt regelmatig uitgenodigd bij de grote orkesten in Nederland en orkesten in het buitenland zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, De Nationale Opera, het Nederlands Kamerorkest, de Hessische Rundfunk Frankfurt en het Noord Nederlands Orkest. Hij won tweemaal de eerste prijs van de auditie training harp van het Conservatorium van Amsterdam, waarna hij ook bij het Koninklijk Concertgebouworkest speelde. Hij speelt inmiddels 10 jaar in het Duo Spinoza, met violist Samuel Tamarit Otero. Nick studeerde bij Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium waar hij zijn diploma with honours behaalde, zijn eindexamen Master of Music bestond uit composities gemaakt in de afgelopen 60 jaar. In 2008 werd hij als jong talent geselecteerd om op het World Harp Congress te spelen en hij won in 2009 een prijs bij het concours van de Stichting Jong Muzikaal Talent Nederland.

Yvonne Vleeshouwers (sopraan) begon op jonge leeftijd met zingen en is lid geweest van diverse koren. Tegenwoordig zingt ze bij kamerkoor Capella Brabant. Capella Brabant bestaat uit 32 geschoolde koorzangers en voert onder meer onbekendere muziek van moderne componisten uit. Yvonne volgde zanglessen bij Helena Hogendorp, Jeanette van de Beld en sinds 2015 bij Ien Bouwmans. Ook volgt zij lessen bij Phyllis Ferwerda. Bij gelegenheid treedt Yvonne solo of in een klein gezelschap op. Ook trad ze al verschillende malen op met het Maeslangen trio, onder meer in 2017 op het Huygens Festival.

Edwin Bleichrodt (cello) volgde lessen bij diverse docenten, meest recent bij Arturo Muruzabal en Jeroen den Herder. Hij was als (eerste) cellist verbonden aan Arnhem Sinfonietta en het N.S.O. Collegium Musicum Carolinum en het Regina Bach Orkest. Hij maakt deel uit van verschillende kamermuziekensembles, waaronder het Maeslangen pianotrio. Ook treedt hij (onder meer) met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest op in het kader van de Stichting Appeltaartconcerten. Hij begeleidt regelmatig vocalisten en speelde vele malen de ontinuopartij in grote koorwerken, zoals de Johannes Passion. Met het Crumble consort begeleidde hij in 2019 Tania Kross in een programma met Gershwin. In 2019 trad hij met het barokensemble Manzana Musica op in het Huygens Festival.