Het Haagse kamerkoor Chavanon is opgericht in 1998 als projectkoor met een vrijwel vaste groep van zangers en dirigent. Het ontleent haar naam aan het plaatsje Chavanon in de Auvergne, waar het koor in de beginjaren eens per jaar een week repeteerde en vervolgens in de omgeving optrad.

Inmiddels zijn de zanglocaties en de dirigent gewijzigd, maar de spirit om op deze manier ieder jaar samen te zingen is hetzelfde gebleven. Het koor bestaat uit een ongeveer gelijk aantal bassen, tenoren, alten en sopranen, met een totaal van zo’n 30 zangers. De meesten hebben ervaring in andere koren en mede daardoor heeft het koor in de loop der jaren steeds meer een goede samenklank ontwikkeld.

Het koor staat nu tien jaar onder de bezielende leiding van dirigent Peter van der Leeuw. Ieder jaar wordt er een ander thema of specifiek repertoire gekozen. Zo hebben in de loop der tijd werken van een grote verscheidenheid aan componisten de revue gepasseerd: van Rachmaninov tot Vaughan Williams en van Bach en Brahms tot Fauré en Andriessen.  Het is een traditie geworden dat het koor na een zomers project elders in binnen- of buitenland een concert geeft in Den Haag.

Dit jaar gaat het koor naar een chateau in Normandië met een repertoire van componisten uit Scandinavië, Finland en IJsland. Het herhalingsconcert vindt dit jaar plaats met twee optredens tijdens Open Monumentendag: in de Grote Kerk in Voorburg en de Paleiskerk in Den Haag.