Actueel

Op vrijdag 19 maart 2021 staat de tweede editie van Talentenloods Klassiek op het programma van Theater Ludens in Voorburg. Deze editie van Talentenloods wordt georganiseerd samen met het Huygens Festival, het klassieke muziekfestival dat in het Huygenskwartier in Voorburg plaatsvindt. De inschrijving voor klassieke jeugdensembles die willen deelnemen aan Talentenloods Klassiek is gestart!

Huygens Festival 2020 daverend succes
De 14de editie van het Huygens Festival dat van 11 tot en met 13 september in het Huygenskwartier Voorburg werd gehouden, was een daverend succes. Ondanks de wereldwijde uitbraak van corona-virus had het bestuur van het Huygens Festival ingezet om het festival door te laten gaan. Met een aantal aanpassingen in de oorspronkelijke programmering kon het publiek op de vier festivallocaties en via livestream genieten van een gevarieerd en kwalitatief programma. Het festival werd geopend door loco-burgemeester Astrid van Eekelen.

Tijdens het Huygens Festival,van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september aanstaande,  is in Foto Atelier BW5 het Informatiepunt van het Huygens Festival gevestigd. Daar is onder andere het festivalprogramma te verkrijgen en zullen de aanwezige vrijwilligers proberen uw festivalvragen te beantwoorden. Ook kan in BW5 de oplossing van de etalagewedstrijd in het Huygenskwartier worden ingeleverd. In BW5 zijn tevens foto’s te zien van eerdere edities aan de hand van Michel Groen, Hilbert Krane en Frank Rozenberg. Het fotoatelier is te vinden aan het Zwartepad 5 in Voorburg.

In de Bibliotheek in Voorburg gaat woensdag, in besloten kring, de prijsuitreiking plaatsvinden van de creatiewedstrijd ‘Für Elise’ die in het kader van het Huygens Festival is gehouden.

Klik hier voor de speurtocht.

Vrijdag werden er voor de oude kerk in Voorburg mondkapjes uitgedeeld aan de vrijwilligers van het Huygens festival door de werkgroep Hranice.

Huygens Festival gaat door
Het Huygens Festival is èèn van de weinige festivals die doorgaat in Nederland. Bijna alle andere festivals gaan door de coronacrisis niet door.

Het Huygens Festival dat van 11-13 september plaats vindt is via Midvliet TV (kanaal Ziggo 41) te volgen. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Eerder was al duidelijk dat het festival der klassieke muziek in aangepaste vorm door zou gaan, ondanks corona.

Het Huygens Festival start sinds de uitwisseling met jeugdensembles uit Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië met de Europese Hymne. Die muziek komt uit het laatste deel van de 9e Symfonie van Beethoven, de ”Ode an die Freude”. Wie kent verder niet de begintonen van zijn 5e Symfonie (’ta-ta-ta-daaaa’)? Maar ook zijn pianowerk ”Für Elise” is natuurlijk zeer bekend. Maar… wie was Elise? Dat is eigenlijk niet bekend. Vandaar een heuse wedstrijd: ”Hoe zie jij Elise als je naar ’Für Elise’ luistert?”.

Het Open Podium Special Klassiek was donderdag 16 januari een avond vol ensembles.

Het samenspel van de broers Kevin en Kenneth Laban op piano en dwarsfluit reikte verder dan plezier. Dasha Serck liet met haar pianobegeleiding van Tijmen Weijermars op klarinet een nieuwe kant van zich zien.

Het Huygens Festival 2019 dat afgelopen weekend plaatsvond was een groot succes met een keur aan mooie optredens. De Oude Kerk in de Voorburgse Herenstraat was ook dit jaar weer drie dagen lang het centrale podium.

Op zaterdag waren er ook optredens in de Franse Kerk, Huygens' Hofwijck, Museum Swaensteyn en in een aantal winkels optredens. In totaal waren er meer dan 30 optredens in drie dagen tijd.