Terug naar het overzicht

Adelia en Nadia Askarova


  • Oude Kerk
Geplaatst onder
Klassiek
Tickets
Koop ticket

Nadia Askarova is een uitvoerende musica en vakdocente piano, orgel en historische klavieren (fortepiano, klavecimbel, clavichord) bij het Jeugd Klavieren Centrum Nederland. Zij is Cum Laude afgestudeerd aan de Gnessin's Muziekacademie te Moskou en volgde daar nog een Postdoctorale opleiding. Nadia richtte zich op het onderzoek naar de samenhang van retorica en motieven- en getallensymboliek in de klavierwerken van J. S. Bach.

Van 1997 t/m 2000 heeft Nadia internationale studie-en-stage programma ‘J.S. Bach- Interpretationen’ gedaan onder begeleiding van Professor Walter Blankenheim in Duitsland. In 2003 verleende UNESCO haar de Constantijn Huygens beurs ten behoeve van haar Master studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij heeft moderne en historische klavieren gestudeerd bij Naum Grubert en Bart van Oort. Nadia is Eerste Prijs winnares van drie prestigieuze internationale piano concoursen. In maart 2021 behaalde zij de Tweede Prijs in de categorie ‘Chamber Music’ op het III Internationaal ‘Wiener Klassiker’ Concours in Boedapest. Van 2005 t/m 2007 was zij het gezicht van Bechstein Center Benelux en tevens docente van Bechstein Association of Piano Education. In 2021 richtte Nadia het Jeugd Klavieren Centrum Nederland op waar kinderen lessen kunnen volgen op moderne en historische klavieren en mee kunnen doen aan o.m. workshops, ensemble- en orkestprojecten. Nadia's nieuwe muzikale vlog 'The Teacher's Music Box' op YouTube waarin zij vooral het jeugd repertoire van barok tot hedendaags op de bijhorende soorten toetsinstrumenten uitvoert trekt steeds meer aandacht bij het brede publiek: https://www.hartvoorburg.nl/jkcn/

Adelia Askarova
Adelia Askarova is concertorganiste en docente orgel en piano. Haar Nederlands debuut vond in 2004 plaats in de Waalse Kerk te Den Haag. Op 19-jarige leeftijd mocht zij een solo-CD opnemen op het legendarische Garrels-orgel in de Grote Kerk te Maassluis. Adelia voltooide haar studie aan het Tsjaikovski Staatsconservatorium in Moskou en volgde daar nog een Postdoctorale opleiding met een scriptie over organist Feike Asma. In 2015 werd haar boek over Feike Asma en de Nederlandse orgelbouw in Moskou gepubliceerd. Adelia is winnares van verschillende internationale en nationale concoursen, waaronder: V Internationaal Nikolai Rubinstein Pianoconcours (Frankrijk, 2de prijs), III Internationaal Valery Kikta Orgelconcours (Rusland, 2de prijs), II Nationaal Orgelconcours “Sancta Caecilia” (Rusland, 1ste prijs), Internationaal Orgelconcours “Don Vincenzo Vitti” (Italië, Grand Prix), Internationaal Orgelconcours “Ezerski Biseri” (Macedonië, 1ste prijs), V Internationaal Orgelconcours  “Soli Deo Gloria” (Rusland, 2de prijs) etc. In 2021 behaalde zij de tweede prijs in de categorie “Chamber Music” op het III Internationaal “Wiener Klassieker” Concours in Boedapest. Vanaf 2020 runt zij “Prestant Muziekonderwijs” en doceert orgel en piano in Den Haag.

Programma 

Camille Saint-Saëns Capriccio, Cavatina & Scherzo uit Duetten op.8 (oorspronkelijk voor piano&harmonium)

Béla Bartók Selectie uit Hungarian Sketches BB103 (oorspronkelijk orkestraal)

Artiesten