Terug naar het overzicht

James Oesi & Merel Junge


  • Oude Kerk
Geplaatst onder
Klassiek
Tickets
Koop ticket

Een gevoelige muzikant met een hoop kennis die veel te zeggen heeft en een natuurlijke en overtuigende artiest is.” Gary Karr, wereldberoemd solo contrabassist

“Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is.” Hans Haffmans, presentator NPO Radio 4

“Ik zag een jonge muzikant met een ongewone intelligentie en inzicht, duidelijk voorbestemd om, met de juiste ondersteuning, aan de muziekwereld niet alleen als uitvoerend artiest maar ook als creatieve kracht een bijdrage te leveren.” Geoffrey Simon, veelgeprezen dirigent en muziekproducer, oprichter van Cala Records

Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia (zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen) en festivals (zoals Huddersfield Music Festival (UK), het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx, November Music, Festival Classique en Wonderfeel). Ook tourde James in Zuid Afrika en Frankrijk en speelde hij met Zuid Afrikaans legende Abdullah Ibrahim op North Sea Jazz Festival.

James Oesi is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, Vrije Geluiden en op NPO Radio 4 en NPO Radio 1. NRC Handelsblad en Luister publiceren uitgebreide interviews met Oesi, en Classic FM UK Featured zijn video van Luciano Berio’s Psy.

James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival – het enige festival ter wereld waar de bas centraal staat.

Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en het prestigieuze Ensemble Modern.

James krijgt tijdens en na zijn studie masterclasses en coachingsessies van onder andere Gary Karr, Anner Bijlsma, Geoffrey Simon (dirigent en producent), Leon Bosch (voormalig solocontrabas van Academy of St Martin in the fields), Klaus Trumpf en Thomas Martin.

In het najaar van 2019 voert Oesi vier nieuwe, speciaal voor hem door jonge componisten gecomponeerde stukken, uit in het kader van het ‘Nieuwe Noten’ project. Dat is een project van de Gaudeamus Muziekweek, November Music en het Grachtenfestival, waar de uitvoering van deze stukken plaats vindt. Naar aanleiding van de goede kritieken wordt Oesi ook gevraagd voor een concert op het prestigieuze Huddersfield Music Festival.

In de voorstelling ‘Scherpdenkers’ met Asko|Schönberg, die oktober 2019 werd gespeeld, zingt Oesi ook naast zijn basspel. Eindhovens Dagblad noemt zijn vertolking van Louis Andriessens Y Después “hartverscheurend.”

In Augustus is James gastdocent op de Mittenwald International Double Bass Masterclass in Duitsland.

Augustus en Juli 2019 speelt James samen met pianiste Andrea Vasi een solo tour (5 concerten) in Zuid Afrika. Online cultuurmagazine Artsmart in een recensie: “Oesi kan worden omschreven als een ware artiest in zijn perceptie van de sfeer van de muziek.”

Juli 2019 speelde Oesi op verzoek van Zuid Afrikaans jazzlegende Abdullah Ibrahim een aantal stukken mee met zijn band Ekaya tijdens hun optreden op North Sea Jazz Festival.

Februari 2019 kondigt James Oesi een samenwerking met neurowetenschapper en voormalig topschaatser Beorn Nijenhuis aan. Door middel van een case study wordt onderzocht wat de meest effectieve manier is voor professionele musici om te studeren.

Met Asko|Schönberg speelt Oesi in juni 2018 in kleine bezetting op het bekende National Arts Festival in Grahamstown, Zuid Afrika. Gerecenseerd door BusinessDay: “Het favoriete deel van de show was zonder twijfel James Oesi die Tom Johnson’s Failing: a very difficult piece for solo string bass speelde”.

James speelt op het album ‘Gyorgy Kurtag - Complete Works For Ensemble and Choir’ (ECM) van Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. Deze opname wordt in November 2017 genomineerd voor een Grammy Award in de categorie ‘Best Classical Compendium’.

Zomer 2017 publiceert de Leeuwarder Courant twee lovende recensies over Oesi. Over zijn optreden bij Stinze Stiens een 5 sterren recensie: "De contrabas geeft Bach iets warmers en tegelijk iets minder flexibels, waardoor het etaleren van het dansante karakter van elk onderdeel best een opgave moet zijn geweest. Toch lukte dit Oesi voortreffelijk." En over het optreden op CityProms: "Wie vervolgens door liep naar het optreden van de Zuid-Afrikaanse James Oesi op contrabas, waar hij een cello-suite van Bach speelde, werd beloond. Hij dook diep in klank en interpretatie. Daarna speelde hij swingend werk van een Syrische componist en dat deed hij met virtuoze meerstemmigheid." 

Najaar 2016 schaft James met behulp van de Stichting Eigen Muziekinstrument een strijkstok aan gemaakt door Jürgen Krussig! Ook laat James snaren voor zijn bas op maat maken door de bekende Duitse snarenmaker Gerold Genssler.

Zomer 2016 speelt James op het prominente openlucht klassieke muziek festival Wonderfeel, waar Radio 4 gelegenheidsrecensent Benjamin Herman zijn concert benoemd tot één van de hoogtepunten van het festival.

Sinds februari 2016 is James de huismuzikant van het Utrechtse Het Muzieklokaal waar hij regelmatig met andere prominente musici speelt.

Begin 2016 gaat het toneelstuk Wachten op de Barbaren van Toneelschuur Haarlem (gebaseerd op de roman van J.M. Coetzee) in première waarvoor James Oesi alle muziek speelt, die speciaal voor hem geschreven is door Wilko Sterke.

In de zomer van 2015 krijgt James een gift van het Prins Bernard Cultuurfonds waarmee hij een contrabas – in 1872 gemaakt door Giuseppe Baldontoni – aanschaft.

In mei 2012 studeert James met een 10 met aantekening af op het Koninklijk Conservatorium  Den Haag, dat eindexamen werd later bekroond met de Fock Medaille voor beste solo examen van dat jaar. Zijn studie was een unicum: hij is de enige contrabassist ooit die een masters solo contrabas studeert in Den Haag. Voor zijn studie bij Quirijn van Regteren Altena krijgt hij het Huygens Scholarship, de meest prestigieuze studiebeurs van Nederland, en steun van The Countess of Munster Musical Trust uit Engeland.

In 2009 zorgt een auditie bij het Swiss Global Artistic Foundation te Montreux ervoor dat James kan meedoen aan het muzikale zomerkamp van de wereldberoemde contrabassist Gary Karr. Daar weet James samen met Gary Karr op te treden.

In 2005, op zestien jarige leeftijd, verruilt James Johannesburg, Zuid Afrika voor Moskou, Rusland om contrabas te gaan studeren aan het Moskou State Tchaikovsky Conservatoire bij Lev Rakov, waar hij de jongste student was en de enige buitenlandse contrabassist. Zijn buitenlandse studie werd mogelijk gemaakt door financiële steun van de Apollo Music Trust (later werd James ook gesteund door het Oppenheimer Memorial Trust en de National Arts Council of South Africa).

In 2005 en 2006 krijgt James de kans mee te doen aan het Perlman Music Program in New York, Amerika. Het programma, geleid door Itzhak en Toby Perlman en de docenten van het Juilliard String Faculty, geeft een zeer select aantal muzikale talenten, voornamelijk strijkers, toegang tot een hoogwaardige muziekopleiding voor solomuzikanten.

In 2001 neemt James op zijn twaalfde voor het eerst contrabasles, nadat hij als kind al piano en viool speelt in zijn woonplaats Johannesburg, Zuid Afrika, waar hij opgroeit.

Programma klassiek

Johann Sebastiaan Bach (1685 - 1750)

Selectie uit de inventies voor twee stemmen.

Johan Pachelbel

Canon reimagined 

Edgar Meyer (1960 - )

Concert duo

Movement I.

 

Programma Jazz 

Eric van der Westen (1963)

The Walk Home

 François Rabbath (1931 - )

Poucha Dass

Sean Bergin (1948 - 2012)

Beach Balls

Edgar Meyer (1960 - )

Concert duo - Movement I.

 

Artiesten