Terug naar het overzicht

Sweelinck Ensemble


  • Oude Kerk
Geplaatst onder
Klassiek
Tickets
Koop ticket

Jan Pieterszoon Sweelinck (1621-2021)

2021 is een Sweelinck-herdenkingsjaar: op 16 oktober 1621, nu 400 jaar geleden, overleed de ‘Orpheus van Amsterdam’. Vanzelfsprekend zetten we als Sweelinck Ensemble de muziek van onze naamgever dan centraal. In ons programma willen we de muziek van Sweelinck in de volle breedte laten horen: van levenslustige chansons tot meditatieve geestelijke werken, van groots getoonzette psalmen tot speelse canons en dat natuurlijk afgewisseld met zijn virtuoze klavierwerken. Ook na 400 jaar heeft de muziek van Sweelinck niets aan zeggingskracht verloren!

Tijdens het optreden in het kader van het Huygens Festival staan een aantal van de mooiste chansons centraal . Op 26 september (tijdens een zondagavond vesper, ook hier in de Oude kerk van Voorburg) hebben we een aantal grootste psalmen op het programma gezet.  

Programma 11 sept:

Chanson: Susanne un jour SATTB

Klavierwerk: Toccata in d (SwWV 285)

Chanson: Bouche de coral SATTB

Chanson: Quand je voy ma Maistresse SSATB

Chanson: Depuis le jour que je vous vei SSATB

 Klavierwerk: Echo Fantasie in d (SwWV 261)

 Canon: Miserere mei Domine SSAA

 Canon: Ave Maris stella TTB

 Cantiones Sacrae: Diligam te Domine SSAATTBB

 

 Het Sweelinck Ensemble

 Het Sweelinck Ensemble heeft zijn oorsprong in 2018, toen vier zangers van het ensemble deelnamen aan een uitvoering van het Requiem van Maurice Duruflé in Carnegie Hall, New York. De mogelijk werd aangegrepen om ook een eigen programma in te studeren dat met succes zowel in New York als in Nederland kon worden uitgevoerd. Bij alle deelnemers leefde de wens om het hiermee niet op te laten houden. Met de oprichting van het Sweelinck Ensemble wordt een vervolg gegeven aan deze muzikale samenwerking.

Het Sweelinck Ensemble is een flexibel ensemble, dat bestaat uit een vaste kern van zangers. Afhankelijk van de muziek kan worden uitgebreid met meer zangers en instrumentalisten. Het Sweelinck Ensemble richt zich op muziek die is bedoeld of die zich leent voor uitvoering in kleine, enkele bezetting. De zangers van het ensemble streven met hun gezamenlijke inbreng een hoge uitvoeringskwaliteit na van de mooiste muziek uit vele eeuwen muziekgeschiedenis, samengebracht in originele en samenhangende programma’s. Door de flexibiliteit en de kleine bezetting krijgt de muziek maximale zeggingskracht. Het ensemble ontleent zijn naam aan Neerlands grootste componist: Jan Pieterszoon Sweelinck. Zijn muziek is van hoge kwaliteit, staat voor goede smaak en verfijning en is vernieuwend, intens en levendig. De muziek van Sweelinck staat dan ook regelmatig op onze programma’s! Zie voor meer informatie www.sweelinckensemble.nl

 Het Sweelinck Ensemble wordt voor dit project gevormd door:

Sopraan 1: Esther Kronenburg

Sopraan 2: Natasja van der Hout

Alt 1: Merel van Schie

Alt 2: Uzonka Sólyom

Tenor 1: Eric Jansen (4 en 26 sept.) / Paul Kieviet (11 sept)

Tenor 2: Jaap Bron

Bas 1: Klaas Fraanje

Bas 2 en muzikale leiding: Janko Fraanje

Orgel: Jonathan Kooman

Artiesten