Al sinds jonge leeftijd is cellist en componist Thomas Prechal (2004) gegrepen door vrijwel elk aspect van de muziek: van cello spelen en het schrijven van zijn eigen stukken tot muziektheoretische analyse, improvisatie op cello en piano en het mooie van mensen samen brengen via de muziek. Als een ‘componerende cellist’ voert Thomas regelmatig zijn eigen composities uit in programma’s met het al bestaande repertoire; door deze combinatie deelt hij ‘dubbelzijdig’ zijn eigen stem met het publiek.

Thomas is meervoudig prijswinnaar bij internationale celloconcoursen Bohuš Heran, Edmond Baert, Gustav Mahler, en David Popper en eerste prijswinnaar bij het Prinses Christina Klassiek Concours én Prinses Christina Compositie Concours. Ook ontving hij in 2021 de Verbier Festival Special Prize of Merit. Thomas wordt vaak uitgenodigd voor duo- en kamermuziekoptredens die hem, buiten Nederland (Concertgebouw Amsterdam), brengen naar Frankrijk (Salle Cortot), België, Duitsland, Zwitserland (Verbier Festival), Tsjechië (Dvořák Zaal, Rudolfinum Praag), Hongarije, Oostenrijk (Florentiner Zaal) en Spanje (Auditorio de Galicia). Ook als solist met orkest is hij actief en heeft hij gespeeld met o.a. de Stuttgarter Kammerorchester, Real Filharmonía de Galicia, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim en het Noord Nederlands Orkest. Als componist wordt Thomas regelmatig gevraagd voor compositieopdrachten door bijvoorbeeld Gaudeamus Muziekweek, Festival Jong Talent Schiermonnikoog, Koninklijk Mannenkoor ‘La Bonne Espérance’ en het Noord Nederlands Orkest. Inmiddels heeft hij een breed oeuvre aan kamermuziek en orkestrale werken geschreven.

Op vijfjarige leeftijd begon Thomas Prechal met cellospelen bij zijn eerste cellodocente Lenian Benjamins. Momenteel studeert hij aan de Academie voor Muzikaal Talent bij Jan-Ype Nota en het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Michel Strauss. Thomas speelt op een Benjamin Banks cello (1785) in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en speelt ook graag tennis.

Foto: Marjanka Fotografie